Julbrev

december 20, 2012 mikaela No comments exist

Nu har det snart gått ett år sedan vi besökte barnhemmet som Save the Lost driver i Palakol. Min tilltänkta rapport från besöket uteblev och om en månad är det dags att besöka dem igen! Här kommer i alla fall en hälsning från barnen lagom till jul, även om den är försenad. Vårt senaste besök i januari var på många sätt väldigt positivt. Save the Lost hade renoverat huset. Välbehövligt, eftersom kökstaket för länge sen rostat sönder och avloppsrören pajat. Anledningen till att de inte renoverat långt tidigare var helt enkelt brist på pengar. Nu blev det en akut renovering, vilket förstås var väldigt jobbigt medan det pågick, men jätteroligt att se det fina resultatet. Vuxna, barn och vänner hade hjälpt till. Nytt tak, nya toaletter, toaletter till pojkarnas rum (de har inte haft någon på flera år), ny kloaktank… En annan bra sak som hänt var att barnhemmets ”mormor” hade sålt sitt hus och köpt tre bufflar för att trygga sin inkomst på ålderns höst. Det mesta säljer hon på marknaden, men en del av mjölken användes för barnens räkning. Ett välbehövligt näringstillskott.

Det vara dock inte bara roliga saker som hände. Vi fick reda på att föreståndaren, Ebenezer, blivit anklagad av en regionaltidning för att vara medlem i en liga som smugglade antika statyer av ädelmetall. Journalisten hävdade att Ebenezer mutat polisen för att slippa arrestering. Ebenezer berättade att statyerna ägdes av en bekant till honom, Srinivasa Rao, som skulle sälja dem för att betala tillbaka ett lån till Ebenezers kompis. Det var alltså inte frågan om smuggelgods utan en helt laglig försäljning. Polisen hade fått ett tips av en person som Srinivasa Rao låg i rättslig tvist med angående ett arv. Följden blev att polisen kom på oanmält besök då Srinivasa Rao träffade Ebenezer och hans vän för att återbetala skulden.  Eftersom allt hade gått rätt till släppte polisen samtliga efter att ha förhört dem. Ingen blev arresterad eller åtalad. En reporter hade dessvärre fått nys om historien och begärt en muta av Ebenezer för att inte anklaga honom falskt i artikeln. Ebenezer vägrade och därmed skrev journalisten om honom. Att anklaga journalisten för förtal för att rentvå sig skulle bli en både lång och kostsam process, så det hade Ebenezer inte gjort. Efter att ha diskuterat händelsen har 50 öre valt att fortsätta samarbetet med Ebenezer och Save the Lost, då han inte blivit dömd för brott, eller ens åtalad. Han har under året skickat alla officiella papper som tänkas kan för att underbygga historien. Korruption och förtal är ett stort problem i Indien och det är hemskt när det som denna gång går ut över oskyldiga, nämligen barnen.

Vi på 50 öre ser fram emot nästa besök på barnhemmet och hoppas att du vill fortsätta stödja oss. Du är varmt välkommen att höra av dig om du har några frågor. Stort tack för ditt stöd under 2012, det betyder att verksamheten för barnen kan hålla igång!

Anna Gunterberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *