Nyheter från barnhemmet

december 28, 2010 mikaela No comments exist

Dags för nyheter från barnhemmet!

Det är inte bara i Sverige som vädret är konstigt. I Andra Pradesh (delstaten där barnhemmet ligger) har regnperioden varit för lång och mellan regnskurarna har solen varit obarmhärtig varm. Det ihållande regnet ställer till problem för bönderna nu när de ska skörda, eftersom riset blir dåligt. Vilket i sin tur driver upp matpriserna, vilket i sin tur ökar kostnaderna på barnhemmet.

Ytterligare två barn har nyligen flyttat in på barnhemmet. Egentligen har de inte råd att ta hand om fler barn, men Ebenezer, som är föreståndare på barnhemmet, såg att familjen hade stort behov av stöd. Det är ett syskonpar som är ungefär 6 och 8 år. Deras pappa dog nyligen i aids. Mamman är också smittad och det är svårt för henne att både jobba och ta hand om barnen. Mamman får bromsmediciner subventionerade av staten, så förhoppningsvis räcker det för att förlänga hennes liv ett antal år. För att medicinerna ska få full effekt är det viktigt att man äter ordentligt. Näringsrik, ordentlig mat är så självklart i Sverige, men det är det inte för alla människor i Indien. När man besöker landet är det slående hur lätt det är att se vilka som har haft råd att äta ordentligt. Ebenezer hälsar i alla fall att barnen har anpassat sig bra till sitt nya hem och att de har fått kompisar.

Sommarlovet har för länge sedan passerat och barnen går återigen i skolan. Det verkar som att somrarna de senaste åren har blivit allt varmare, det är vanligt med över 40 grader. Barnen håller sig i skuggan på dagarna och passar på att vara ute på morgonen och kvällen. Det kan ju bli lite långtråkigt, men på barnhemmet ordnas skollovsaktiviteter, till exempel extra söndagsskola. Förutom att barnen lär sig berättelser ur Biblen lär de sig sjunga sånger, både på engelska och Telugo, det språk man pratar här. Att barnen gillar att sjunga märks, de tar i så att taket lyfter sig!

I Sverige har vi röda hund, i Indien finns en sjukdom som heter Chicken gunia. Sjukdomen är smittsam och några av barnen har insjuknat. Det innebär att man får feber och extremt ont i kroppen. Febern går över ganska snabbt, men det kan göra ont i kroppen i upp till två månader. Barnen har fått medicin, men i början så gjorde det så ont att de inte ens kunde dricka och svälja medicinen. De blir i alla fall långsamt bättre.

En god nyhet är att de intensiva förföljelser som riktat sig mot människor som tillhör kristen eller muslimsk bakgrund har upphört. Rättsväsendet ingrep tillslut, vilket har lett till att vissa mord och våldtäkter utreds. Förhoppningsvis kan människor som besöker moskéer och kyrkor nu känna sig lite tryggare, även om det krävs mycket mer för att komma åt roten till problemet med förföljelserna.

Till sist vill Ebenezer och alla på barnhemmet tacka för allt stöd de får!

I januari kommer några från vår förening att besöka barnhemmet. Så håll utkik efter fler nyheter då!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *