Varför startades 50 öre?

Vi anser att alla barn har rätt till en trygg uppväxt. Vi vill ge oprivilegierade barn samma möjlighet att få en lika bra barndom som vi har haft. Frågan som uppstod var "Hur ska vi kunna göra detta?". I Sverige bor det cirka 7 miljoner personer över 18 år. Om alla vuxna i Sverige skulle skänka 50 öre om dagen till någon som verkligen behöver den skulle vi kunna samla in 3,5 miljoner kr varje dag, vilket motsvarar 1 277 500 000 kr per år. Detta är ofantligt mycket pengar som skulle kunna göra otroligt stor skillnad för väldigt många människor. Med denna tanke i bakhuvudet startade vi 2008 föreningen 50 öre. Vårt fokus är barns rättigheter då vi tror att vi genom att ge barn förutsättningar att ta sig ur fattigdom kan bidra till ett bättre samhälle. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något!

Anna G


Anna Gunterberg träffade tack vare gemensamma vänner paret som driver barnhemmet i Palakollu, Ebenezer och Maria-Salome. Det var nu nästan tio år sedan och under dessa år har vi byggt upp ett nära samarbete. Anna har följt några av barnen från första gången de träffades för tio år sedan fram tills i dag. Hon har haft den glädjande förmånen att se hur barnen vuxit upp, utbildat sig och skaffat jobb för att numera kunna försörja sig själva. Idag är Anna ordförande för 50 öre.

 
Mikaela Ericsson är tillsammans med Elvira Lindstén initiativtagare till föreningen 50 öre. Hon är utbildad civilingenjör och jobbar nu med bostadsutveckling i Stockholm. Mikaela har ett starkt intresse av både barns rättigheter och entreprenörskap och hoppas på att 50 öre i framtiden kan hjälpa barnhemmet att bli självförsörjande.

Mikaela

Elvira


Elvira Lindstén ansvarar för 50 öres ekonomi vilket bland annat innefattar löpande bokföring, bokslut samt att se till att pengarna kommer fram till barnhemmet. Elvira har varit med i föreningen sedan starten och är tillsammans med Mikaela Ericsson en av grundarna av 50 öre. Föreningen startades när de båda gick i gymnasiet och ville ge barnen på barnhemmet möjlighet till en lika bra uppväxt som de själva hade haft. Elvira arbetar idag som revisor.


Jenny Cedercrantz 
arbetar inom byggbranschen och bor i Stockholm. Hon sitter sedan 2011 med i styrelsen för 50 öre och är för närvarande medlemsansvarig. Jenny gjorde innan hon påbörjade sina studier på universitetet volontärarbete på en skola i Indien, där hennes intresse för landet och för ideellt arbete väcktes.

Jenny

Erik1 (1)


Erik Lindstén jobbar som javautvecklare på ett mjukvaruföretag och har studerat till civilingenjör i Lund. Erik är ansvarig för hemsidan och för att nytt material ska läggas upp där. Han är efter en resa till Indien förälskad i landet och ser det som en förmån att hjälpa till med föreningen.


Anna Svedberg
är ansvarig för 50 öres twitter-konto samt hjälper till med kampanjer på sociala medier. Hon är adopterad från Indien och är stolt över att få bidra till att barnen på barnhemmet i Palakollu får en trygg uppväxt och förutsättningar för ett bra liv, där dem själva i sin tur kan hjälpa andra. Anna jobbar som Business Analyst inom läkemedelsindustrin.

Anna S

Julie


Julie Aronsson arbetar i byggbranschen efter avslutade studier till civilingenjör inom industriell ekonomi vid Linköpings universitet. När Julie fick kännedom om föreningen 50 öre kände hon direkt att hon gärna ville vara med och bidra till en bättre framtid för barnen på barnhemmet. Julie är sponsoransvarig för föreningen.