Alla barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling.
-FNs barnkonvention

Vi hjälper barn i Zimbabwe! Nu med fokus på akuta punktinsatser i följd av Covid-19 pandemin - sen med fokus på skola! 

Barn

Vilka är barnen vi hjälper i Zimbabwe?

Vårt stöd når fram till barn som utan vårt bidrag riskerar att förlora sin möjlighet att gå i skola. De kan vara barn som förlorat sina föräldrar till Aids eller som lever med sina släktingar för att deras föräldrar blivit tvungna att flytta till en annan ort för att hitta ett jobb. Alla barn i Zimbabwe har rätt att gå i skola men utbildning finansieras inte av staten. Det innebär att barn som lever i en tuff ekonomisk situation och har råd att betala sin skolavgift, skoluniform eller skolmaterial riskerar att bli hemskickade från skolan.

 

Barnen som vi hjälper finns representerade på flera skolor i distrikten Bulawayo, Gwanda district och Tsholotsho district. Under 2019 har vi vårt stöd gått till att hjälpa 23 barn med det de behövt för att få fortsätta sin skolgång. En av flickorna som vi hjälpt är fjortonåriga Buhlebenkosi Moyo som missat ett helt år i skolan då hon inte haft råd att betala skolavgiften. 50 öres bidrag gav henne möjlighet att få börja åttonde klass och fortsätta sin utbildning.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hus

Vilka är 50 öres samarbetsparter BIC CDS?

50 öre samarbetar med organisationen BIC CDS, Brethren In Christ Compassionate and Development, som hjälper både barn och vuxna i Zimbabwe. Vi fick kontakt med organisationen via en vän till vår styrelsemedlem Anna. BIC CDS arbetar med bland annat livsmedelssäkerhet, vatten och sanitet och utbildning. Då 50 öre verkar för att stödja barn och ungdomar har vi valt att bidra till BIC CDSs projekt Vulnerable Children's project. Genom detta kan vi möjliggöra för fler barn att få gå i skola.

 

BIC CDS hjälper utsatta barn  i olika skolor runt om i olika distrikt och har genom sin verksamhet möjlighet att ha personlig kontakt med bland annat lärare på skolor. På så sätt är vi i 50 öre trygga med att vårt stöd kommer fram och hjälper dem med störst behov. Organisationen BIC CDS möter samtliga barn, som vi i 50 öre hjälper, för att säkerställa att de mår bra. Organisationen har även en god uppfattning om det ekonomiska läget i Zimbabwe och har därför möjlighet att prioritera och skicka bidraget till områden där det kan bidra mest.